Ostatnio wszystko robię w biegu, brak czasu to mój największy dylemat bo gdyby doba miała załóżmy 30 godzin ... oj byłoby o wiele łatwiej .... Ale moi drodzy tak się nie da, więc wykorzystując chwilkę wrzucam Wam kolejny pyszny przepis. Podczas ostatnich zakupów na bazarku wszędzie na pierwszym planie sezonowe warzywka. Jak się domyślacie pora na botwinkę. Lubicie? Ja uwielbiam!!! Dzisiaj szybka i smaczna propozycja na obiad. Danie godne zatrzymania :) Tym razem botwinka z pulpecikami mięsnymi, młodymi ziemniaczkami i jajkiem.
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem
SKŁADNIKI:
1 duży pęczek botwinki
1 marchewka
1 pietruszka
250-300 ml soku z buraków
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz do smaku
pulpeciki:
300 g mięsa mielonego z łopatki
2 łyżki posiekanego koperku
sól, czosnek i pieprz do smaku
do podania:
ugotowane młode ziemniaczki
ugotowane jajka
koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków.
Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy niewielkie klopsiki.
Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut.
Botwinkę podajemy z pulpecikami oraz ugotowanymi ziemniakami i jajkiem. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz