Sezon na młode warzywka w pełni, wielu z nas korzysta z niego ciesząc się niepowtarzalnym smakiem. Ja osobiście uwielbiam ten czas w kuchni kiedy młode warzywka komponują się w pyszne obiady. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam kapustę z botwinką i wędzonką jako pyszny dodatek do obiadu. W zasadzie to, można też owe danie podać jako bigos bo taką postać właściwie przyjmuje. Polecam abyście skusili się na to połączenie.
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem
SKŁADNIKI:
1 główka kapusty białej - młodej
1 pęczek botwinki
200 g boczku surowego
150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona)
1 pęczek koperku
około 200 ml wody
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut.
Boczek oraz wędzonkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do kapusty z botwinką, mieszamy i w dalszym ciągu podgotowujemy.
Na koniec dodajemy posiekany koper, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz