piątek, 22 kwietnia 2016

Smarowidło pasztetowe do słoików

Domowy pasztet to jeden z moich ulubionych rarytasów, który kojarzy mi się z dzieciństwem :) Tak tak .. uwielbiam wszelakie pasztety włącznie z tymi pieczonymi. Dziś jednak domowe pasztetowe smarowidło, które powstało na życzenie mojej ukochanej pierworodnej. Maszerując między regałami córcia moja dostrzegła pasztet. Bez chwili zawahania usłyszałam "Mamuś lubię pasztet, taki jemy w przedszkolu. Mogę zjeść go dziś w domu?" Moja mina chyba mówiła wszystko, bo córa szybko ruszyła dalej odstępując od pomysłu nabycia owego produktu. Jednak te smakowe zachcianki mojej pieszczochy lubię spełniać i w ten o to sposób dzisiaj goszczę Was smarowidłem pasztetowym, które godne jest polecenia. Raz przygotowane na zawsze pozostanie w Waszym menu. 

Pasztet wieprzowy do słoików 

SKŁADNIKI:

500 g szynki
100 g wątróbki drobiowej
150 g podgardla
2 łyżki smalcu
sól i pieprz do smaku
1-2 listki liścia laurowego
kilka ziarenek ziela angielskie 


PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. 
Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy.
Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. 
Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego !



10 komentarzy:

  1. Świetne i bardzo smakowite smarowidło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłbym sie by zrobic czy zamiast wieprzowiny można dac drob ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można przygotowywać drobiową wersję

      Usuń
  3. moja Córka też miewa pasztetowe zachcianki, zapiszę sobie przepis, jeśli znajdę gdzieś podgardle, wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dzieciaczki mają swoje smaki... oj mają ..

      Usuń
  4. Nie ma nic lepszego niż takie swoje smarowidła :)
    Kanapeczki od razu lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, musimy przyznać 100% rację, że takie kanapeczki od razu smakują wyśmienicie :)

      Usuń