sobota, 2 kwietnia 2016

Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem

Kiedy szukam pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego, a ma być to szybki pomysł na obiad na myśl nasuwają mi się klasyczne mielone. Alternatywą dla nich są wszelkie kotleciki z dodatkami. Dziś przygotowałam mięsne wałeczki z camembertem i zielonym pieprzem. Kotleciki te po upieczeniu można ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć zblendowanyymi pomidorami bądź krojonymi z puszki, posypać żółtym serem wraz z ulubionymi ziołami i zapiec przez 15-20 minut. Dodatkowo warto pamiętać, że to obiad który śmiało możemy odgrzać następnego dnia. 

Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem

SKŁADNIKI:

500 g mielonego z łopatki
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól i pieprz do smaku
10 dag sera camembert z zielonym pieprzem 
bułka tarta 
olej do smażenia np. kokosowy 


PRZYGOTOWANIE:

Czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy placuszki wielkości dłoni, układamy po kawałku sera i zawijamy w mięsny wałeczek. Obtaczamy wałeczki mięsne w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia po kilka minut z wszystkich stron.

4 komentarze: