Jako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z nami na zawsze. Aromat kawy przełamany nutą czarnej porzeczki i aksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych.
Kawowiec z nutą porzeczki
SKŁADNIKI:
ciasto:
3/4 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
6 dużych jajek
1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka kakao
3 łyżeczki kawy mielonej
1 szczypta soli
krem:
350 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 łyżka kawy mielonej
dodatkowo:
espresso do nasączenia biszkoptu
dżem z czarnej porzeczki
mielona kawa do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.
Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy
dżemem z czarnej porzeczki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dojąc cukier puder oraz mascarpone. Na koniec dodajemy mielona kawę - mieszamy. 3/4 kremu wykładamy na blat posmarowany dżemem i przykryway drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostały krem. Oprószamy kawą.
Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńSerek mascarpone bardzo lubię. Zarówno w deserach i ciastach, jak i w daniach wytrawnych. Ciasto smakowite :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować przepis :)
UsuńTo ja dziewczyny wpraszam się na kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko zapraszamy! :-)
UsuńWspaniałe ciasto, to przyjemność bywać Tutaj:):):)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, dla nas to przyjemność gościć TUTAJ tak sympatycznych czytelników :) :)
UsuńPozdrawiamy
Hmm,ciasto wygląda pysznie,uwielbiam takie przełamane kwaśnymi dżemami :}
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, polecamy :)
Usuń