środa, 30 marca 2016

Słodkie środy - Kawowiec z nutą porzeczki

Jako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z nami na zawsze. Aromat kawy przełamany nutą czarnej porzeczki i aksamitnego kremu śmietankowo mascarponowego w swym połączeniu daje niesamowity smak. Warto skusić się na taki grzeszek i przygotować ciasto dla najbliższych. 

Kawowiec z nutą porzeczki 



SKŁADNIKI:

ciasto:
3/4 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
6 dużych jajek
1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka kakao
3 łyżeczki kawy mielonej
1 szczypta soli 

krem:
350 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 łyżka kawy mielonej 

dodatkowo:
espresso do nasączenia biszkoptu 
dżem z czarnej porzeczki 
mielona kawa do dekoracji 

tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do oprószenia 


PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier. Następnie stale miksując dodajemy po jednym żółtku i porcjami przesiane mąki.
 Na koniec dodajemy kakao i mielona kawę. 
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i oprószamy bułka tartą, wylewamy ciasto.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy 
dżemem z czarnej porzeczki. 
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dojąc cukier puder oraz mascarpone. Na koniec dodajemy mielona kawę -  mieszamy. 3/4 kremu wykładamy na blat posmarowany dżemem i przykryway drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostały krem. Oprószamy kawą. 
Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 





10 komentarzy:

  1. Serek mascarpone bardzo lubię. Zarówno w deserach i ciastach, jak i w daniach wytrawnych. Ciasto smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja dziewczyny wpraszam się na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto, to przyjemność bywać Tutaj:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, dla nas to przyjemność gościć TUTAJ tak sympatycznych czytelników :) :)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  4. Hmm,ciasto wygląda pysznie,uwielbiam takie przełamane kwaśnymi dżemami :}

    OdpowiedzUsuń