Wiosna tuż tuż... Już wkrótce zasypią nas świeże kolorowe warzywka na co czekam z utęsknieniem. Póki co cieszymy się również barwnymi dostępnymi na straganach i w sklepach produktami. Ostatnio często sięgamy po pomidory i dzisiaj właśnie taka sałatka w wersji pomidorowo - fasolkowej. Dla odmiany podałam ją w wersji na ciepło więc idealnie nada się na kolację. Dodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ?
Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami
SKŁADNIKI:
2 pomidory czerwone
400 g fasolki szparagowe
1 papryka
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 orzechy włoskie
400 g fasolki szparagowe
1 papryka
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku.
Na łyżce oleju podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.
Następnie dodajemy fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory.
Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przesmażamy, aż wszystkie składniki będą ciepłe i przekładamy do miseczki.
Z wierzchu posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Taka sałatka dobra zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńI my się z tym zgadzamy :)
Usuń