czwartek, 10 marca 2016

Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką

Domowa kuchnia to przede wszystkim smak wspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować je w odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie skuście się na tę kompozycję smaków. 


Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką 


SKŁADNIKI:

1 niewielka główka kapusty białej
około 250-300 g ryżu
800 g łopatki
1 cebula
olej
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
1 - 1 1/2 łyżki płatków pomidorowych
1/2 - 1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
1 puszka pomidorów 
woda lub bulion 


PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty oparzamy liście, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko. 
Mięso myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości. 
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy. 
Ugotowane mięso mielimy i wraz z cebulą dodajemy do ryżu - mieszamy. 
Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pomidorami, czarnuszką i czosnkiem - mieszamy. 


W liście zawijamy farsz, układamy w garnku. 
Całość podlewamy wodą i pomidorami, solimy. 


Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
 Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz