Domowa kuchnia to przede wszystkim smak wspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować je w odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie skuście się na tę kompozycję smaków.
Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką
SKŁADNIKI:
1 niewielka główka kapusty białej
około 250-300 g ryżu
800 g łopatki
1 cebula
olej
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz
1 - 1 1/2 łyżki płatków pomidorowych
1/2 - 1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 puszka pomidorów
woda lub bulion
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty oparzamy liście, odcinamy łyko. Ryż gotujemy na sypko.
Mięso myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy.
Ugotowane mięso mielimy i wraz z cebulą dodajemy do ryżu - mieszamy.
Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pomidorami, czarnuszką i czosnkiem - mieszamy.
W liście zawijamy farsz, układamy w garnku.
Całość podlewamy wodą i pomidorami, solimy.
Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz