Drożdżowy pieróg zwany calzone to nasza dzisiejsza propozycja na coś pysznego. Pieróg ten jest alternatywą dla klasycznej pizzy i wywodzi się właśnie z kuchni włoskiej. Calzone podać możemy na obiad bądź na kolację. Osobiście bardzo je lubię gdyż za każdym razem można przygotować je wg innej kompozycji smakowej, a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy.
Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami
SKŁADNIKI:
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 dag świeżych drożdży
200 ml mleka
1 żółtko
6 g masła
3 łyżki oliwy lub oleju
farsz:
600 - 700 g pieczarek
400 g boczku surowego
250 g sera mozzarella w bloku
2 łyżki masła
dodatkowo:
jajkodo posmarowania
ketchup do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Przygotowujemy zaczyn, do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnice wsypujemy mąkę, dodaje sól i mieszamy, dodajemy masło oraz żółtko, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dodając oliwę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego duże okręgi (użyłam dużego kubka).
Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy do miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi.
Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Lubie taką pizzę calzone
OdpowiedzUsuń