poniedziałek, 29 lutego 2016

Poniedziałkowy "fit" - Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem

W poniedziałkowym cyklu "fit" chciałyśmy zaproponować Wam coś idealnego na II śniadanie. Chociaż przyznam, że taki słodki deser będzie również pyszny. Twarogowe placuszki w połączeniu z wanilią i cynamonem skomponowały idealny smak. Placuszki są proste w wykonaniu i nie pochłoną wiele czasu. 


Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem 

SKŁADNIKI:

1 duże jajko
250 g twarogu chudego
1 łyżeczka ksylitolu
świeża laska wanilii około 3 cm - ziarenka z laski
1/3 - 1/2 łyżeczki cynamonu
olej kokosowy 


PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wbijamy jajko i je roztrzepujemy, dodajemy chudy twaróg i całość ugniatamy mieszając widelcem. Następnie dodajmy ksylitol oraz ziarenka świeżej wanilii, dodajemy cynamon i całość mieszamy.


Patelnie teflonową rozgrzewamy (smarujemy olejem - można użyć oliwę z oliwek)
 i nakładamy małe porcje placuszków. 
Pieczemy na małym ogniu pod przykryciem po kilka minut z dwóch tron - do zarumienienia. Przewracamy delikatnie aby placuszki się nie rozpadły. 


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz