W poniedziałkowym cyklu "fit" chciałyśmy zaproponować Wam coś idealnego na II śniadanie. Chociaż przyznam, że taki słodki deser będzie również pyszny. Twarogowe placuszki w połączeniu z wanilią i cynamonem skomponowały idealny smak. Placuszki są proste w wykonaniu i nie pochłoną wiele czasu.
Twarogowe placuszki z wanilią i cynamonem
SKŁADNIKI:
1 duże jajko
250 g twarogu chudego
1 łyżeczka ksylitolu
świeża laska wanilii około 3 cm - ziarenka z laski
1/3 - 1/2 łyżeczki cynamonu
olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki wbijamy jajko i je roztrzepujemy, dodajemy chudy twaróg i całość ugniatamy mieszając widelcem. Następnie dodajmy ksylitol oraz ziarenka świeżej wanilii, dodajemy cynamon i całość mieszamy.
Patelnie teflonową rozgrzewamy (smarujemy olejem - można użyć oliwę z oliwek)
i nakładamy małe porcje placuszków.
Pieczemy na małym ogniu pod przykryciem po kilka minut z dwóch tron - do zarumienienia. Przewracamy delikatnie aby placuszki się nie rozpadły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz