Dzisiaj u nas klasyczne żeberka duszone w sosie własnym. Kto lubi ? :) W moim domu, Mama przygotowywała je z dużą ilością cebuli, bo właśnie ona nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Ja przygotowuję je już znacznie rzadziej ale dzisiaj dla Was smak i aromat domowej kuchni. Dla mnie aby żeberka były numerem 1 muszą być soczyste i niemalże się rozpadać. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem będą idealnym obiadem.
A Wy jakie lubicie najbardziej ?
Żeberka w sosie własnym z cebulą
SKŁADNIKI:
1 kg żeberek mięsnych
1 cebula
olej rzepakowy
przyprawa do żeberek
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka myjemy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczy oprószając przyprawą do żeberek i pieprzem. Kiedy żeberka są rumiane dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i całość podsmażamy.
Podlewamy wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 50-60 minut (w razie potrzeby podlać wodą - dusimy aż będą się rozpadać).
Smacznego !
nie przepadam za żeberkami,ale za to mój mąż mógłby jeść codziennie
OdpowiedzUsuńMasz rację to danie idealne dla Panów :)
Usuń