niedziela, 28 lutego 2016

Żeberka w sosie własnym z cebulą

Dzisiaj u nas klasyczne żeberka duszone w sosie własnym. Kto lubi ? :) W moim domu, Mama przygotowywała je z dużą ilością cebuli, bo właśnie ona nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Ja przygotowuję je już znacznie rzadziej ale dzisiaj dla Was smak i aromat domowej kuchni. Dla mnie aby żeberka były numerem 1 muszą być soczyste i niemalże się rozpadać. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem będą idealnym obiadem. 
A Wy jakie lubicie najbardziej ? 

Żeberka w sosie własnym z cebulą



SKŁADNIKI:

1 kg żeberek mięsnych
1 cebula
olej rzepakowy
przyprawa do żeberek
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Żeberka myjemy, opiekamy na rozgrzanym tłuszczy oprószając przyprawą do żeberek i pieprzem. Kiedy żeberka są rumiane dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i całość podsmażamy. 


Podlewamy wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 50-60 minut (w razie potrzeby podlać wodą - dusimy aż będą się rozpadać).


 Smacznego !


2 komentarze:

  1. nie przepadam za żeberkami,ale za to mój mąż mógłby jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację to danie idealne dla Panów :)

      Usuń