środa, 24 lutego 2016

Słodkie środy - Sernik z brzoskwiniami i czekoladą

Klasyka wśród serników. Wszystkim z pewnością bardzo dobrze znany i przez większość z nas uwielbiany - klasyczny sernik z brzoskwinią pod chmurką w dzisiejszej odsłonie z nutą czekolady. Tej pozycji nie może zabraknąć również u nas. Ciasto idealne na rodzinne spotkanie, a także jako słodkość do popołudniowej kawy. 

Sernik z brzoskwiniami i czekoladą



SKŁADNIKI:

ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
200 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany

masa serowa:
1 kg sera (wiaderko - ser na sernik)
2 jajka
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2-3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt wanilii
200 g masła

pianka:
5 białek
szczypta soli
3-4 łyżki cukru pudru

dodatkowo
mała puszka brzoskwiń

polewa
80 g czekolady gorzkiej
70 g czekolady mlecznej
150 ml śmietany 30%



PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz posiekane masło i śmietanę.




Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika.





Pozostałe ciasto wykładamy na blachę i nakłuwamy, wkładamy do lodówki.




Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, jajka oraz budyń i cukier waniliowy - miksujemy. Masę serową wykładamy na ciasto.




Na masie serowej układamy plastry brzoskwiń.




Pianka: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier puder.
Pianę wykładamy na brzoskwinie.




Z zamrażalki wyciągamy pozostałe ciasto i ścieramy na wierzch na dużych oczkach.
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut.




Polewa: śmietanę podgrzewamy dodajemy czekoladę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę wylewamy na przestudzone ciasto. 
Odstawiamy do zastygnięcia polewa.







2 komentarze:

  1. Sernik z brzoskwiniami super :)
    Zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brzoskwinie w chyba każdym cieście i torcie. A moja babcia, która już ma swoje lata, żeby zrobić nam przyjemność piecze ciasta w najprostrzej postaci, a brzoskwinie najczęściej lądują na talerzyku obok "jak ktoś ma ochotę na brzoskwinię, to niech sobie weźmie":(

    OdpowiedzUsuń