czwartek, 21 stycznia 2016

Bułki wrocławskie z kefirem

W domu zapachniało świeżym pieczywem. Córcia uwielbia chrupiącą skórkę z domowych bułek, a te lubi najbardziej.  Przygotowując domowe pieczywo warto pamiętać, że czas na jego przygotowanie wraz z wyrośnięciem ma swoje znaczenie i nie przyspieszamy go bo efekt będzie marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :)


Bułki wrocławskie z kefirem 


SKŁADNIKI:

na rozczyn drożdżowy:
25 g świeżych drożdży
110 ml mleka 
55 g masła


500 g mąki pszennej typ 550 + do oprószenia
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli 
1 jajko
200 g kefiru  

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszymy,  w garnuszku podgrzewamy mleko wraz z masłem (powstały płyn nie może być gorący !), zalewamy drożdże dodając 2 łyżki mąki oraz cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn drożdżowy, jajko i kefir - wyrabiamy wszystko na miękkie gładkie ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie.

 

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę do podwojenia swojej objętości (ja wstawiam do miski lub zlewu wypełnionego gorącą wodą).


 

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, formujemy walec i dzielimy na 6 porcji.



Z każdej porcji formujemy bułkę, którą układamy na blasze do pieczenia 
(piekę na silikonowej macie).


 Na każdej bułce robimy przedziałek.
 Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia oprószając mąką.

  

 Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
 i pieczemy przez 15 minut. 
Bułki wyciągamy na kratkę i studzimy.

.

 Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Witam, czy przedziałek na bułkach zrobić przed wyrastaniem ciasta? jak go zrobię i ciasto będzie przez 1 godz. rosło, to przecież przedziałak zniknie (zarośnie ciastem)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu przedziałek można powtórzyć jeszcze raz po wyrośnięciu

      Usuń
  2. Dzięki za odpowiedź, niedługo zrobię te bułeczki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń