Domowe wędliny to te cieszące się największym powodzeniem. Dzisiaj wracam do wyrobów z użyciem szynkowara. Tym razem trafiło na indyka. Przygotowałam go jako prasowankę w galarecie. Do jej przygotowania potrzeba tak niewiele, a warto sięgać po drobiowe wędliny jako alternatywę dla tych wszelakich wieprzowych wyrobów.
Prasowanka - indyk w galarecie z szynkowara
SKŁADNIKI:
około 800 g filetu z indyka
1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu
1,5 łyżeczki żelatyny
3/4 łyżeczki peklo soli
opcjonalnie 1/2 łyżeczki soli morskiej
około 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce mieszamy przyprawę do drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy.
Filet z indyka kroimy w cieniutkie plastry. W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa - teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody i zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Filet z indyka kroimy w cieniutkie plastry. W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa - teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody i zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h.
Następnie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 70-80
stopni i parzymy całość przez około 2 godziny. Mięso w środku ma
osiągnięcia temperaturę 70 stopni. Wyciągamy szynkowar i wstawiamy do
zimnej wody aby przestygło, odstawiamy na kilka godzin do lodówki,
wyciągami.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam!
OdpowiedzUsuń