czwartek, 17 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna wieczerza w wielu domach składa się z 12 potraw.  Jedną z nich jest wszystkim znana kapusta z grzybami. Aromat i smak jej jest niepowtarzalny i zawsze przywołuje magię świąt. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i klasyczna ale nigdy nie może jej zabraknąć na naszym stole. 


  Wigilijna kapusta z grzybami

SKŁADNIKI:

600 g białej kapusty
400 g kapusty kiszonej
300 ml suszonych grzybów leśnych
1 cebula
1 liść laurowy 
6-7 ziarenek ziela angielskiego 
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut (w razie konieczności dolać wody).  
Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20 min. 
Następie dodajemy grzyby i całość podgotowujemy przez 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia, przekładamy do kapusty, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, podduszamy całość 10 minut.


4 komentarze:

  1. jedno z naszych ulubionych dań na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu u nas też to jedno z dań które obowiązkowe i pyszne :-)
      Wesołych przygotowań dla Ciebie :) i smacznej kapustki na świątecznym stole :)

      Usuń
  2. wolę taką kapustę od tradycyjnego bigosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dla mnie i bigos i świąteczna kapusta zawsze są daniami przepysznymi .....

      Usuń