Fasolka szparagowa dostępna jest w naszych sklepach przez cały rok. Osobiście jesienią i zimą wybieram zazwyczaj mrożoną mieszankę fasolki szparagowej, która to kryje żółtą i zieloną jej odmianę. Aby zachować jak najwięcej bezcennych wartości ukrytych w tym warzywie strączkowym polecam przygotowywać ją na parze. Nie ma wytłumaczenia, że ktoś nie ma parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy z tej metody obróbki, pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej.
Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem
SKŁADNIKI:
250-300 g filetu z kurczaka
300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutaminianu
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
czarny sezam - czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze.
Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę. Patelnie smarujemy oliwą,
wrzucamy kurczaka i oprószamy przyprawą, całość zarumieniamy na złoto
(delikatnie podlewam wodą).
Ugotowaną fasolkę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka i mieszamy.
Przekładamy na talerz, oprószamy czarnym sezamem i szczypiorkiem.
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że pomysł się spodobał :)
UsuńLubię takie potrawy:)
OdpowiedzUsuńMy również lubimy :))
UsuńTo musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne :) Polecamy :)
Usuń