Na kartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ?
Dziś dzielę się z Wami przepisem, który jest bliski memu sercu z racji iż podochodzi od wyjątkowej osoby. To właśnie pierniczki mojej cioci stały się inspiracją do moich wypieków. Mówią, ze uczeń przerasta mistrza ... Kto wie czy kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt ....
Domowe pierniczki cioci Nyni
SKŁADNIKI:
125 g masła
3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki płynnego miodu
2 średnie jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
(opcjonalnie 4-5 łyżek cukru pudru)
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę.
(opcjonalnie cukier puder)
Wyrabiamy na jednolite ciasto.
(Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około 30 minut - niekonieczne).
Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy
pierniczki.
Pierniczki pieczemy przez około 10 - 12 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pyszne, oj zjadła bym takie:)
OdpowiedzUsuń:) są bardzooo pyszne ...
Usuńwyrabiamy ręką czy mikserem?
OdpowiedzUsuńSposób wyrobu jest kwestią indywidualną, raz wyrabiam ręcznie innym razem składniki wrzucam do robota. Efekt uzyskasz taki sam.
UsuńPozdrawiamy
czy można je jeszcze zrobić,czy są miękkie od razu?
OdpowiedzUsuńtak można, ja robię je nawet 2-3 dni przed świętami
Usuń