Wielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki, że te proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami.
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką
1 kg schabu bez kości
około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu)
6-7 śliwek świeżych
olej
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z
wszystkich stron do zarumienienia.
Schab przekładamy do naczynia do
zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy.
Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńBardzo fajne danie, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecamy, jest smacznie :)
UsuńSchab wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMiło nam, ze schabik Ci się spodobał :)
Usuń