piątek, 4 grudnia 2015

Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką

Wielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją  dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki, że te proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami.

  Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką



SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości
około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu)
sól, pieprz i papryka słodka do smaku
6-7 śliwek świeżych
olej 


PRZYGOTOWANIE:

Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę w którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką.




W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia.




Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy.


Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia. 


6 komentarzy: