poniedziałek, 14 grudnia 2015

Poniedziałkowy "fit" - Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem

Fasolka szparagowa dostępna jest w naszych sklepach przez cały rok. Osobiście jesienią i zimą wybieram zazwyczaj mrożoną mieszankę fasolki szparagowej, która to kryje żółtą i zieloną jej odmianę. Aby zachować jak najwięcej bezcennych wartości ukrytych w tym warzywie strączkowym polecam przygotowywać ją na parze. Nie ma wytłumaczenia, że ktoś nie ma parowaru, wystarczy durszlak metalowy czy też sito umieścić na garnku z wodą, przykryć pokrywką i zamierzony efekt będzie osiągnięty. Korzystajmy z tej metody obróbki, pozwala zachować więcej wartości, a warzywa są o niebo smaczniejsze. Mam nadzieję, że to połączenie i Wam przypadnie do gustu i skusicie się na przygotowanie tej wariacji smakowej. 

Fasolka szparagowa z kurczakiem i czarnym sezamem

 


SKŁADNIKI:

250-300 g filetu z kurczaka
300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bez glutaminianu 
1 łyżka oliwy 
1 łyżka posiekanego szczypiorku
czarny sezam - czarnuszka 

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości na parze.
Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę. Patelnie smarujemy oliwą, 
wrzucamy kurczaka i oprószamy przyprawą, całość zarumieniamy na złoto
 (delikatnie podlewam wodą). 
Ugotowaną fasolkę przekładamy do miski, dodajemy kurczaka i mieszamy. 
Przekładamy na talerz, oprószamy czarnym sezamem i szczypiorkiem. 






8 komentarzy: