środa, 2 grudnia 2015

Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi

Na kartach kalendarza mamy już grudzień. Miesiąc, w którym u większości panuje pośpiech i gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami. Z racji, że to świąteczny miesiąc, dziś mamy dla Was słodkość, która w moim domu gości w Święta Bożego Narodzenia. Czy na Waszych Świątecznych stołach gości piernik??  Jeśli jeszcze poszukujecie przepisu na tego rodzaju wypiek koniecznie się na niego skuście. Piernik można po upieczeniu posmarować po wierzchu powidłami i polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny. 

Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi




SKŁADNIKI:


Ciasto

1 ¾ szklani mąki pszennej
125 g cukru
200 g płynnego miodu
125 g masła
3 jajka
1 szczypta soli
3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao


Polewa i dekoracja

180 ml śmietany 30%
150 g gorzkiej czekolady
biały maczek cukrowy


Do przełożenia

około 460 g powideł śliwkowych

Do smarowania formy

masło i mąka do oprószenia 

PRZYGOTOWANIE

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i porcji miodu i śmietany stale miksując.


Mąkę przesiewamy z sodą i mieszamy z kakaem oraz przyprawą do piernika. 
Dodajemy do masy miksując na najmniejszych obrotach.



Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 
Dodajemy do uzyskanego ciasta i mieszamy.



Formę (u mnie 21x26) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Wylewamy ciasto. 
Pieczemy w nagrzanym o 165 stopni piekarniku przez około 45 minut do suchego patyczka. Powidła śliwkowe podgrzewamy przez 5 minut mieszając by nie przywarły. 



Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami,
 przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły. 



Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem.




Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła. 













14 komentarzy:

  1. kiedy go najlepiej zrobić by był pyszny na święta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dwa dni wcześniej - jeden dzień rezerwujemy na pieczenie i leżakowanie przez noc w lodówce by polewa ładnie zastygła :) Kiedy my go pieczemy znika następnego dnia ale dwa dni to idealny czas dla tego rarytasu

      Usuń
  2. Święta bez piernika się nie liczą:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak ... z tym zgadzamy się w 100% piernik to obowiązkowa pozycja na kulinarnej świątecznej liście ;)

      Usuń
  3. My też będziemy robić a teraz chociaż na Twoje dzieło popatrzę.... A jest na co :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Piernik w święta obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. :) cieszy nas, że tradycja piernika trwa u tak wielu ....

      Usuń
  6. Piernik upieczony jutro powidla i polewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też już upieczony.. na święta będzie idealny :)
      Pamiętaj o naszym kąciku czytelników, jeżeli masz ochotę prosimy o podesłanie zdjęcia na naszą skrzynkę mailową :)
      Wesołych Świat i smaczności na stole :)

      Usuń