poniedziałek, 26 października 2015

Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem

Co powiecie na jarmuż? Znacie i lubicie ? Czy może nie jest on Waszym faworytem? Musze przyznać, że dla mnie jest on nietuzinkowy i lubię zabawę jego smakiem. Tym razem przygotowałam z nim pulpeciki, które można swobodnie zaliczyć do dań "lekkich". Do ich przygotowania użyłam mięsa z szynki, wybrałam to chudziutkie mimo, iż wieprzowe. Całość została przygotowana na parze co dodatkowo wzbogaca nasze danie. Polecam dla całej rodziny. 


Pulpety z jarmużem



SKŁADNIKI:

350 g mięsa mielonego z szynki 
70 g jarmużu
1 białko jaja kurzego
2 łyżki kaszy manny 
1 ząbek czosnku 
2 szczypty imbiru 
sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

Umyty jarmuż gotujemy na parze przez 5 minut, następnie go rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobniutko.  Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy białko, przeciśnięty czosnek oraz kaszę mannę,  doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jarmuż. Całość wyrabiamy do połączenia składników.  Z masy formujemy niewielkie pulpety które układamy w naczyniu do gotowania na parze - gotujmy przez około 15-20 minut.  U nas pulpeciki podane z duszonymi pomidorami z ziołami i ugotowanym jarmużem. 


1 komentarz: