piątek, 25 września 2015

Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark"

Dziękujemy wszystkim za udział w Naszym konkursie 

"Schyłek lata z sosami Folwark"

Przypominamy, że do wygrania były 3 nagrody :) 

I kosz z produktami Folwark
II i III produkty Folwark




Laureatów wybrałyśmy spośród nadesłanych zgłoszeń.

Zwycięzcom gratulujemy :-)


W dniu 22.IX.2015 r. upłynął termin nadsyłania zgłoszeń do Naszego blogowego konkursu.
Wszystkim bardzo dziękujemy za udział i za przepisy na pyszne potrawy wraz ze zdjęciami. 
Wszystkie zdjęcia potraw zgłoszonych do konkursu możecie zobaczyć w naszej galerii fb 

Przejdźmy jednak do rzeczy, zwycięzcami konkursu są: 

I miejsce - kosz z produktami Folwark 

Naleśniki drwala - zgłoszenie nadesłane przez Panią Katarzynę P.



Składniki:

naleśniki 
1,5 szklanki mleka 
1 szklanka wody mineralnej 
2 szklanki mąki tortowej 
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 jajko 
płatki pomidorowe ze szczypiorkiem 
olej do smażenia 



farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g pieczarek
1 łyżka masła
3 łyżki sosu Madziarów 
1 mała puszka kukurydzy
4 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron. 
Farsz: 
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. 
Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. 
Smacznego.


II miejsce - zestaw produktów folwark

Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C.




Składniki:

Wędlina 30 dkg
cebula czerwona 1 szt
pieczarki 20 dkg
grzyby kurki 10 dkg
papryka czerwona 1/4 szt
ciasto francuskie
jajko
ser żółty starty
olej
sos folwark Madziarski


Przygotowanie

Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy.
Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem.
Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut.
Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem. 
Smacznego




III miejsce - zestaw produktów Folwark

Pita z kurczakiem i świeżym ananasem
- przepis przywędrował od Małgorzaty W.




Składniki:
8 bułek pita
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka oliwy lub oleju kokosowego
0,5 kapusty pekińskiej
100g rukoli
100g roszponki
1 duży ogórek
2 czerwone papryki
3 cebule szalotki (może być czerwona cebula)
100g sera smażonego
100g sera żółtego wędzonego
400g fasoli czerwonej z puszki
0,5 świeżego ananasa
przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano)
sos kebab-gyros Folwark

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów ostrego smaku polecam dodatkowo polać całość sosem.



Zwycięzcom gratulujemy !!!
Laureatów prosimy o przesłanie danych do wysyłki na naszą skrzynkę pocztową do 7 dni
Po upływie tego czasu nagrody przepadają :) 


1 komentarz: