Na kartach kalendarza zapisuje się pierwszy dzień jesieni. Lubicie naszą piękną, polską, złotą jesień ? Ja pamiętam ją z dzieciństwa jako porę roku bardzo kolorową. Lubiłam w niej czas kiedy z drzew opadały barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosowa z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta.
Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką
SKŁADNIKI:
biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 zielone galaretki
3 łyżki wody
masa kokosowa
1 czerstwa kajzerka
1,5 szklanki mleka
4 – 5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
60 g wiórków kokosowych
150 g masła
posypka kokosowa
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Warstwa jabłek:
Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy.
Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc dwa blaty. Do blaszki przekładamy jeden blat, wykładamy warstwę jabłek i przykrywamy drugim biszkoptem. Odstawiamy.
Masa kokosowa:
Kajzerkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy do namoczenia, następnie blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodajemy kokos i mleko z bułką, gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 10 minut. Powstała masę studzimy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy masę kokosowa i miksujemy. Uzyskaną masę wykładamy na górny blat.
Posypka kokosowa:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i chwile mieszamy do roztopienia, wsypujemy wiórki kokosu i mieszamy do momentu zarumienienia.
Powstałą posypką dekorujemy obficie wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego !!!
nie ma,to jak kawałek dobrego ciasta :)
OdpowiedzUsuń:) zgadzamy się w 100% nie ma to jak dobre ciacho
UsuńWspaniały :-) wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńzamiast masy kokosowej zrobiłam krem bydyniowy z kokosem oczywiście i i mniam.
OdpowiedzUsuńCieszymy się że przepis przypadł do gustu, a z masą budyniową musi być również pycha :)
Usuń