środa, 23 września 2015

Słodkie środy - Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką

Na kartach kalendarza zapisuje się pierwszy dzień jesieni. Lubicie naszą piękną, polską,  złotą jesień ? Ja pamiętam ją z dzieciństwa jako porę roku bardzo kolorową. Lubiłam w niej czas kiedy z drzew opadały barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosowa z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. 


Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką 



SKŁADNIKI:


biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 zielone galaretki
3 łyżki wody

masa kokosowa
1 czerstwa kajzerka
1,5 szklanki mleka
4 – 5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
60 g wiórków kokosowych
150 g masła

posypka kokosowa
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: 

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)




Warstwa jabłek: 
Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy. 


Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc dwa blaty. Do blaszki przekładamy jeden blat, wykładamy warstwę jabłek i przykrywamy drugim biszkoptem. Odstawiamy.




Masa kokosowa: 
Kajzerkę zalewamy szklanką mleka i odstawiamy do namoczenia, następnie blendujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodajemy kokos i mleko z bułką, gotujemy na niewielkim ogniu stale mieszając przez 10 minut. Powstała masę studzimy. 

Masło ucieramy do białości, dodajemy masę kokosowa i miksujemy. Uzyskaną masę wykładamy na górny blat. 



Posypka kokosowa: 
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i chwile mieszamy do roztopienia, wsypujemy wiórki kokosu i mieszamy do momentu zarumienienia. 



Powstałą posypką dekorujemy obficie wierzch ciasta. 




Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego !!!









5 komentarzy:

  1. nie ma,to jak kawałek dobrego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast masy kokosowej zrobiłam krem bydyniowy z kokosem oczywiście i i mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się że przepis przypadł do gustu, a z masą budyniową musi być również pycha :)

      Usuń