niedziela, 27 września 2015

Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark

 Dzisiaj szybki pomysł na przekąskę bądź kolację dla całej rodziny. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością domowe zapiekanki znajdą wielu zwolenników. Tym razem przygotowałam je z sosem Madziarów Folwark, który otrzymałyśmy do testowania - dziękujemy.  Dla odmiany moje zapiekanki zostały przygotowane z gotowanymi pieczarkami - lubicie takie wersje domowych zapiekanek ?

Zapiekanki z gotowanymi pieczarkami i sosem Folwark



SKŁADNIKI:

2 bułki paryskie lub małe bagietki
200 g pieczarek
200 g sera żółtego np gouda
szczypiorek ketchup

PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Bułki paryskie przekrawamy na pół, każdą z części smarujemy pikantnym sosem  Madziarów, na wierzch ścieramy porcję sera żółtego (np gouda), na nim układamy porcję pieczarek. Całość oprószamy ponownie serem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni perukarnia - pieczemy do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.




Do przygotowania domowych zapiekanek użyłam sosu Madziarów Folwark, który jest stosunkowo pikantny. Tym samym idealnie skomponował się z całością. Sos ten zamknięty jest w tubie z etykieta na której znajdują się wszystkie istotne dla nas informacje, które odczytujemy w klarowny sposób. Sos ten inspirowany jest kuchnią węgiersku i kryje w sobie pomidory z dodatkiem chilli, a jego posmak określamy jako słodko - kwaśny.
 Z pewnością możemy polecić owy produkt nie tylko do klasycznych przekąsek ale także do dań mięsnych. 


2 komentarze: