Lubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja podana jest z cukrem pudrem jednak świetnie nada się tu w zamian polewa czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji.
Ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 szklanki tartej marchewki
1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka cukru białego
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
20 dag masła
1/2 szklanka rodzynek
1/3 szklanka płatków migdałowych
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztapiamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz połowę cukru białego - mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz cynamon i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy do białości z pozostałym cukrem. Do jajek dodajemy mąkę z marchewką, wlewamy zimne masło i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
ciasta marchewkowe sa niepowtarzalne!
OdpowiedzUsuńzgadzamy się w 100% :)
Usuńmiłego dnia !
uwielbiam takie ciasta;) pięknie się prezentuje;widać ,że udany przepis.zapraszam moje ''ciasto marchewkowe bez mąki'';pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/ciasto-marchewkowe-bez-maki.html