piątek, 14 sierpnia 2015

Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy

Zupy - krem to fajna alternatywa dla klasycznych polewek. Lubię je za to, że są sycące i zawsze mają idealną, jednolitą konsystencję. Dodatkowo lubi je moja córeczka dla której gotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. 


Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy

SKŁADNIKI:


3-4 średnie młode ziemniaki
3-4 młode pietruszki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
800 ml bulionu warzywnego
100 g serka topionego gouda
pieprz biały do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej 
grzanki – do podania

PRZYGOTOWANIE:

Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. 
Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki.




2 komentarze:

  1. już na zdjęciach widać, że konsystencja jest idealna! :)
    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) tak konsystencja idealna a całość przepyszna

      Usuń