Zupy - krem to fajna alternatywa dla klasycznych polewek. Lubię je za to, że są sycące i zawsze mają idealną, jednolitą konsystencję. Dodatkowo lubi je moja córeczka dla której gotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją.
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy
SKŁADNIKI:
3-4 średnie młode ziemniaki
3-4 młode pietruszki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
800 ml bulionu warzywnego
100 g serka topionego gouda
pieprz biały do smaku
1 szczypta gałki muszkatołowej
grzanki – do podania
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki.
już na zdjęciach widać, że konsystencja jest idealna! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
:) tak konsystencja idealna a całość przepyszna
Usuń