środa, 12 sierpnia 2015

Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady

Smak dzieciństwa - wakacyjne gofry! Czy one też kojarzą się Wam z wakacjami ? Przyznam, że tych które przygotowywała moja mama już nigdy nie skosztuję ale mam nadzieję, że kiedyś moje też będą tak idealne. Gofry mają to do siebie, że można podawać je na wiele sposobów, jednak należy pamiętać, że nie jest to deser niskokaloryczny. Dlatego też by go troszeczkę "odchudzić" przygotowałam je z owocami :) Czyż nie wyglądają apetycznie ? :) 

 Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady



SKŁADNIKI:

2 szklanki mleka
2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szczypta soli 
1/4 szklanka oleju + do smarowania gofrownicy
2 łyżki cukru pudru

do podania
porzeczki czerwone
sos czekoladowy
cukier puder
listki mięty


PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką.
Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut.
Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz