Dzisiaj u nas mogłoby się wydawać, że zapomniana czerwona porzeczka wróciła do łask. Lubicie tarty? U nas dzisiaj taka o to pyszna tarta z czerwonymi porzeczkami pod pyszna bezą. Przygotowanie jej nie jest trudne ale jest to efektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny.
Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą
SKŁADNIKI:
ciasto na tartę:
1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
masło i bułka tarta do smarowania formy
beza:
3 białaka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Dodatkowo
około 300 - 400 g czerwonej porzeczki
2-3 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru pudru
mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z piekarnika wyciągamy tartę, posypujemy kaszą manną, wykłądamy owoce, nakłądamy bezę.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach po czym zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Ja przykrywam ciasto papierem do pieczenia by beza się nie spaliła.
Podajemy dekorując miętą
.
Z chęcią zjadłabym takie ciacho :)
OdpowiedzUsuń:) miło nam czytać tak optymistyczny komentarz
UsuńWygląda bajecznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńIdealna letnia tarta:)
OdpowiedzUsuń:) tak .. idealna
Usuń