Dzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :)
Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję gdy wpadają nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ??
Cynamonowe muffiny ze śliwkami
SKŁADNIKI:
(przepis na 6 muffin)
suche składniki:
150 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
składniki mokre
100 ml kefiru
55 ml oleju
1 duże jajko
owoce:
3 duże śliwki
kruszonka:
25 g masła
3 łyżki czubate mąki
2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości.
Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach.
W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny.
Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut do ich zarumienienia.
Pysznie wyglądają :) Z dużą ilością kruszonki najlepsze.
OdpowiedzUsuńo tak ... dużą ilość kruszonki obowiązkowa :)
Usuńo tak ... dużą ilość kruszonki obowiązkowa :)
Usuń