piątek, 21 sierpnia 2015

Ruskie pierogi z miętą

W moim rodzinnym domu Mama bardzo często przygotowywała pierogi i tak się składa, że jestem wielbicielką tych w wersji "ruskie". Uwielbiam je prosto z wody jak i te odsmażane na masełku, ich zapach zawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania. 

Ruskie pierogi z miętą 

SKŁADNIKI:

Ciasto
300-350 g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
1/3 łyżeczka soli

Farsz
600 g ziemniaków
200 g ser biały półtłustego
1 średnia biała cebula
2 łyżki siekanej mięty
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy. Wraz z białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy


Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. 


Zlepiamy pierogi. 



Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia. 


Podajemy tuż po wyciągnięciu lub odpiekamy na kolację :) 

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz