Każdy z nas ma czasami ochotę na coś innego niż zwykle. U mnie zdarza się to dość często. Ostatnio skusiłam się na klasyczną tartę z pomidorami, która okazała się pysznością :) Nie tylko ja stałam się jej wielbicielką... Aromat jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację.
Prowansalska tarta z pomidorami
SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g masła
1 jajko
2 szczypty soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
200 g mąki tortowej
100 g masła
1 jajko
2 szczypty soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
farsz:
1-2 pomidory czerwone
1 pomidor żółty
2-3 pomidorki koktajlowe
125 g sera mozzarella w kulce
50 g sera mozzarella twardego w bloku
2 łyżki ketchupu
zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella.
Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni.
Smacznego.
to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńto jest pyszne :)
UsuńApetyczna:)
OdpowiedzUsuńDziś zmusiłam sie do spędzania chwil w kuchni i nie żałuje ! Tarta wyszła taka jak wasza i była pyszna. Dziewczyny dziękuję za przepis i polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak pozytywny komentarz :)
Usuń