piątek, 28 sierpnia 2015

Prowansalska tarta z pomidorami

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś innego niż zwykle. U mnie zdarza się to dość często. Ostatnio skusiłam się na klasyczną tartę z pomidorami, która okazała się pysznością :) Nie tylko ja stałam się jej wielbicielką... Aromat jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. 


Prowansalska tarta z pomidorami 



SKŁADNIKI:

ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g masła
1 jajko
2 szczypty soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

farsz:
1-2 pomidory czerwone
1 pomidor żółty
2-3 pomidorki koktajlowe
125 g sera mozzarella w kulce
50 g sera mozzarella twardego w bloku
2 łyżki ketchupu
zioła prowansalskie 


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella.
Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni.
Smacznego.






6 komentarzy:

  1. Dziś zmusiłam sie do spędzania chwil w kuchni i nie żałuje ! Tarta wyszła taka jak wasza i była pyszna. Dziewczyny dziękuję za przepis i polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń