W cotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi.
Muffiny z czekoladą i truskawkami
SKŁADNIKI:
Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
składniki mokre
130 g roztopionego masła
2 jajka
170 ml jogurtu naturalnego
dodatkowo
6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego
200 g truskawek
kruszonka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki maki pszennej
25 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy.
Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek.
Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny.
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut do ich zarumienienia.
Ale pyszne. Częstuje się jedną :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko częstuj się :)))
UsuńPyszne słodkości:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńMusiały być pyszne :) Uwielbiam wypieki z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, polecamy
Usuńsłodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuń:) komentarz 100% trafny ...
Usuń:)
OdpowiedzUsuń