środa, 15 lipca 2015

Słodkie środy - Muffiny z czekoladą i truskawkami

W cotygodniowym cyklu słodkości zapraszamy na szczyptę słodyczy. Otóż, już ostatni dzwonek na wypieki ze świeżymi truskawkami. Dzisiaj wracamy do muffin, które są najszybsze, najprostsze i najsmaczniejsze. Połączyłam nich owoce z czekoladą i efekt był pyszny. Polecam na deser jak i na słodką przekąskę do kawusi. 


Muffiny z czekoladą i truskawkami

SKŁADNIKI:

Składniki suche
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

składniki mokre
130 g roztopionego masła
2 jajka
170 ml jogurtu naturalnego

dodatkowo
6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego
200 g truskawek

kruszonka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki maki pszennej
25 g masła

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. 
Do drugiej miski wlewamy ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy.
Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek.
Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny. 
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut do ich zarumienienia.




10 komentarzy: