piątek, 17 lipca 2015

Mizeria z rzodkiewką i koperkiem

Często bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ... 

Mizeria z rzodkiewką i koperkiem

SKŁADNIKI:

1 długi lub 2 krótkie ogórki zielone(około 250 g)
4 rzodkiewki
5 gałązek koperku
sól i pieprz
około 200 g kwaśnej śmietany 

PRZYGOTOWANIE:

Ogórek zielony obieramy ze skórki, ścieramy na plasterki, przekładamy do miski, solimy i odstawiamy na kwadrans. Odlewamy uzyskany sok z ogórków. Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce na cieniutkie plasterki, dodajemy do ogórków. Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników - mieszamy. Dodajemy 200 g kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz