sobota, 18 lipca 2015

Parówki faszerowane warzywami

Parówki faszerowane to mój pomysł na przemycenie warzyw w diecie najmłodszych. Niestety nie należę do grona szczęśliwych rodziców którym dzieci zjadają wszelakie warzywa.... Jednak w tej odsłonie zniknęło z talerzyka wszystko, włącznie z sałata na której zostały podane parówki na ciepło.  Pamiętajmy jednak, że nim sięgniemy po parówki sprawdźmy ich skład i wybierzmy te które mają w sobie najwięcej mięsa i najmniej składników z grupy E ... Pamiętajmy również, że te kolorowe opakowania na których napisano iż to produkt przeznaczony jest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie  skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ...  A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;) 

Parówki faszerowane warzywami

SKŁADNIKI:

3 grube parówki z szynki
1/3 cukinii
1 mała papryka czerwona 
2 łyżeczki pikantnego ketchupu
oliwa
sól i pieprz
woda
papryka słodka i ostra do smaku
sałata masłowa do podania

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy do rondla posmarowanego oliwą podduszamy 7 minut, podlewamy wodą, dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku, dusimy kilka minut do odparowania wody i wyłączamy grzanie. 
Parówki rozcinamy – uwaga by nie przekroić na pół, w środek wkładamy warzywny farsz, układamy parówki w naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Sałatę płuczemy osuszamy i układamy na talerzyku na niej układamy gorące parówki z farszem warzywnym i podajemy.

4 komentarze: