Pozostając w dalszym ciągu w klimatach truskawkowych chciałbym zaprosić Was na prosty ale jakże smaczny deser ... Cóż, wielu z nas ma pewnie złe skojarzenia z kasza manną ale zapewniam Was że to poleczenie będzie jest idealne i nie tylko prezentuje się pięknie ale smakuje wybornie!
Kasza manna z pieczonymi truskawkami i migdałami
SKŁADNIKI:
kasza manna na gęsto:
500 ml mleka
4-5 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki cukru brzozowego
pieczone truskawki:
300 g truskawek
4 łyżki cukru
dodatkowo:
Płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy kaszę i cukier brzozowy, gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji mieszając, gorącą gęstą kaszę mannę przykładamy do pucharków.
Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do wysokiego naczynia lub garnka do zapiekania, zasypujemy cukrem - wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika.
apetyczny truskawkowy deser!
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńo tak, to jest pyszne ;)
Usuń