środa, 1 lipca 2015

Słodkie środy - Kasza manna z pieczonymi truskawkami i migdałami

Pozostając w dalszym ciągu w klimatach truskawkowych chciałbym zaprosić Was na prosty ale jakże smaczny deser ... Cóż, wielu z nas ma pewnie złe skojarzenia z kasza manną ale zapewniam Was że to poleczenie będzie jest idealne i nie tylko prezentuje się pięknie ale smakuje wybornie! 


Kasza manna z pieczonymi truskawkami i migdałami



SKŁADNIKI:

kasza manna na gęsto:
500 ml mleka
4-5 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki cukru brzozowego

pieczone truskawki:
300 g truskawek
4 łyżki cukru

dodatkowo:
Płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE

Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy kaszę i cukier brzozowy, gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji mieszając, gorącą gęstą kaszę mannę przykładamy do pucharków. 


Truskawki płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do wysokiego naczynia lub garnka do zapiekania, zasypujemy cukrem - wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika.

Upieczone truskawki wraz z sosem przekładamy porcjami na kaszę, posypujemy płatkami migdałowymi.








3 komentarze: