Na dzisiejszy obiad polecamy Wam wszystkim dobrze znane kotleciki mielone, jednak są one w nietuzinkowej odsłonie. Do masy mięsnej polecamy dodać posiekany koperek i tarte rzodkiewki, wszystko doprawić na ulubiony smak... Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią
Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
5 rzodkiewek
3-4 gałązki koperku świeżego
sól i pieprz do smaku
1,5 szklanki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy.
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą - wyrabiamy mięsną masę.
Z masy formujemy wałeczki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej.
Smażmy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zarumienienia i upieczenia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz