sobota, 4 lipca 2015

Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem

Na dzisiejszy obiad polecamy Wam wszystkim dobrze znane kotleciki mielone, jednak są one w nietuzinkowej odsłonie. Do masy mięsnej polecamy dodać posiekany koperek i tarte rzodkiewki, wszystko doprawić na ulubiony smak... Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią

Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem 


SKŁADNIKI

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
5 rzodkiewek
3-4 gałązki koperku świeżego
sól i pieprz do smaku
1,5 szklanki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. 
Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. 
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą - wyrabiamy mięsną masę. 
Z masy formujemy wałeczki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. 
Smażmy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zarumienienia i upieczenia mięsa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz