sobota, 11 lipca 2015

Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami

Dzisiaj szybkie i proste danie, które przygotujemy w kilka chwil. Dania z ryżu mają to do siebie, że można bawić się smakiem wielekroć mamy ochotę na takowe danie. 
W moim rodzinnym domu ryż był podawany na rozmaite sposoby dlatego u mnie gości również często.

Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami 

SKŁADNIKI:

250 g ryżu białego
300 g kiełbasy śląskiej
300 g pieczarek
olej
sól i pieprz
3 gałązki koperku

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją do zarumienienia. 
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i całość podsmażamy do zmięknięcia pieczarek. Do smażonej kiełbasy z pieczarkami dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy 2 - 3 minuty. 
Ryż podajemy posypując obficie posiekanym koperkiem.

5 komentarzy: