Dzisiaj szybkie i proste danie, które przygotujemy w kilka chwil. Dania z ryżu mają to do siebie, że można bawić się smakiem wielekroć mamy ochotę na takowe danie.
W moim rodzinnym domu ryż był podawany na rozmaite sposoby dlatego u mnie gości również często.
Ryż po chłopsku z kiełbasą i pieczarkami
SKŁADNIKI:
250 g ryżu białego
300 g kiełbasy śląskiej
300 g pieczarek
olej
sól i pieprz
3 gałązki koperku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i smażymy ją do zarumienienia.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy i całość podsmażamy do zmięknięcia pieczarek. Do smażonej kiełbasy z pieczarkami dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy 2 - 3 minuty.
Ryż podajemy posypując obficie posiekanym koperkiem.
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie:)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, jest smacznie ;)
UsuńPyszne i konkretne danie :-)
OdpowiedzUsuńMam wrażenie ze wszystkie dania z ryżu są pyszne :D
Usuń