Pieczony kurczak jest jednym z prostych i rzec można samo przygotowujących się obiadów. Wystarczy wcześniej go zamarynować, ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika - który resztę wykona już sam :) Tak się składa, że ostatnio gościły u mnie pieczone pałki z kurczaka, które przygotowałam w innej niż klasyczna odsłona. Zostały upieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki. Jak smakowało danie ? Koniecznie przekonajcie się sami :))
Pałki z kurczaka pieczone w towarzystwie brokuła i czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI:
5 pałek z kurczaka
100-150 g brokuła
1 garść czerwonej porzeczki
marynata:
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
sól morska
pieprz do smaku
50 ml oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Pałki z kurczaka myjemy, wkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki
(można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc).
Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną.
Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową.
Pałki z kurczaka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 70 minut.
Na ostatnie 10-15 minut odkrywam naczynie i przypiekam grzaniem od góry.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz