niedziela, 28 czerwca 2015

Konfitura truskawkowa

Sezon na truskawki w pełni, bardzo lubię te owoce i w sezonie smakują chyba najbardziej. Jednak zawsze zamykam smak lata w słoiczkach i przechowuję w spiżarni. Zimą taka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów.

Konfitura truskawkowa z nutą wanilii 


SKŁADNIKI:

1,2 kg truskawek
sok z 1/3 cytryny
350 g cukru
1/2 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE:


Truskawki płuczemy, a następnie szypułkujemy. Przekładamy je do dużego garnka i blendujemy. Podgotowujemy na niewielkim ogniu dodając od razu sok z cytryny. 
Po około 10 minutach dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 40 - 50 minut co pewien czas mieszając - uważamy aby konfitura się nie przypaliła. 
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii, dokładnie mieszamy. 
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na 10 minut do góry dnem. Następnie odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia. 
Przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.


8 komentarzy:

  1. taka domowa konfitura truskawkowa zjedzona w środku zimy to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe przetwory.
    Taka konfitura będzie idealna do naleśników albo chałki z masłem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chrupiąca bułka z taką konfiturą - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm, naszła mnie ochota na przetwory, skuszę się :D ile wychodzi mniej więcej słoiczków z tej ilości truskawek?

    OdpowiedzUsuń