Domowe pieczywo jest moim ulubionym. Świeże, pachnące bułki z chrupiącą skórką są idealne na każde śniadanie. Przyznam, że długo szukałam przepisu który w 100% oddawałaby smak moich ulubionych bułek ... Jednak opłacało się szukać ... Dziś idealnym przepisem dla mnie dzielę się z Wami :)
Bułki wrocławskie
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki pszennej + do podsypania
13 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
230 ml ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wkruszam do garnuszka, zasypuję cukrem i 50 ml ciepłego mleka wraz z 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.
uwielbiam te bułki!!
OdpowiedzUsuńJa również :))
UsuńPozdrawiamy :)
I to się nazywają konkretne bułki! Takie uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń:) dziękujemy za miły komentarz
UsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDomowe pieczywo jest najlepsze ;) A taką bułkę zjadłabym najchętniej bogato nadzianą warzywami i awokado ;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja podania naszych bułeczek - dziękujemy
UsuńWspaniałe domowe bułeczki. Np. z domowym dżemem truskawkowym - idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Z domowym dżemem przepyszne!
UsuńBułeczki - aż ślinka cieknie ! :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńCzy pieczemy w termoobiegu?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez termoobiegu
Usuń