wtorek, 30 czerwca 2015

Bułki wrocławskie

Domowe pieczywo jest moim ulubionym. Świeże, pachnące bułki z chrupiącą skórką są idealne na każde śniadanie. Przyznam, że długo szukałam przepisu który w 100% oddawałaby smak moich ulubionych bułek ... Jednak opłacało się szukać ... Dziś idealnym przepisem dla mnie dzielę się z Wami :) 

Bułki wrocławskie


SKŁADNIKI:



1/2 kg mąki pszennej  + do podsypania

13 g świeżych drożdży 
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
230 ml ciepłego mleka


PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wkruszam do garnuszka, zasypuję cukrem i 50 ml ciepłego mleka wraz z 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę. 
Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek. 
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.

14 komentarzy: