czwartek, 23 kwietnia 2015

Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym

Kto lubi domowe obiadki? Zapraszamy na pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealny pomysł na obiad. Podać je możemy z ziemniakami jak i z kaszą. Przygotowanie proste i szybkie a całość smaczna.  Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia .... 

Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym 

SKŁADNIKI:



pulpety:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
4 - 5 łyżek kaszy manny
sól i pieprz


sos:

1 cebula

1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
200 ml bulionu
sól i pieprz
papryka słodka i ostra do smaku

 PRZYGOTOWANIE:

Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety. 
Przekładamy na deskę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. 
Sos: Cebule i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę i czosnek i szklimy. Pomidory blendujemy. Zalewamy cebulę bulionem i dodajemy pomidory, całość podgotowujemy przez 10 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Do sosu wkładamy pulpeciki i całość gotujemy przez około 15-20 minut.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię pulpety w sosie pomidorowym. Do tego ryż lub kasza i mamy super obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się, do tego kasza, ryż czy ziemniaczki i jest pysznie !

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie pulpeciki, zjadłabym takie z kaszą gryczaną....

    OdpowiedzUsuń