piątek, 24 kwietnia 2015

Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem

Rolada serowa wygląda i smakuje wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu a efekt jest zaskakujący. Polecam przygotowanie takiej przekąski na wszelkiego rodzaju imprezki, spotkania z rodziną, znajomymi czy po prostu jako dodatek do pieczywa na kolację.

 Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem




SKŁADNIKI:

350 g sera żółtego w kawałku (zapakowanego próżniowo)
300 g serka śmietankowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/2 papryki zielonej
2 korniszony
100 g szynki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka majonezu
 
PRZYGOTOWANIE:

W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Szynkę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy niewielką ilość majonezu i mieszamy dokładnie. 
 
Po wskazanym wyżej czasie ser wyciągamy z garnka i z opakowania, jest on wówczas miękki i bardzo plastyczny. 
Ser żółty rozwałkowujemy, najlepiej w kształt prostokąta, 
wykładamy na niego cały kolorowy farsz i rozsmarowujemy. 
Całość zwijamy w roladę, owijamy w folię spożywczą
 
i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc ( a minimum na tyle aby ser stwardniał). 
Po wyjęciu z lodówki kroimy na plasterki.







8 komentarzy:

  1. Fajna ta roladka. Z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko polecamy jest pyszna i ciekawie się prezentuje.

      Usuń
  2. Bardzo lubię wszelkie zawijańce :) świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam i efekt rzeczywiście jest zaskakujący:) Bardzo mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł :) Taka przekąska musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń