wtorek, 21 kwietnia 2015

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami

Przyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i trudno wyróżnić ich kształt, a gdy same wyglądają na zeschnięte. Mimo wszystko przedstawiam Wam ten przepis bo jest godny uwagi. Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy.
Ja urozmaiciłam dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze.

Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami



SKŁADNIKI:
16 dużych muszli makaronowych
sól, pieprz
400 g świeżego szpinaku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
270 g sera feta
 opcjonalnie 100 g sera mozarella
1 szklanka bulionu warzywnego


PRZYGOTOWANIE:
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Zalewamy zimną wodą i wyciągamy delikatnie na talerz na płasko, jedna obok drugiej, aby się nie posklejały.


Szpinak myjemy i osuszamy. 
 Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy na nią przygotowany szpinak.


Podsmażamy kilka minut, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz mozarellę  i mieszamy całość. Podsmażamy na małym ogniu ciągle mieszając tak długo aż składniki się połączą. 

 
Farsz doprawiamy do smaku pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy ugotowane muszle. 


Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion i układamy na nim muszle. Bulionu ma być tyle aby zakrył dno na wysokość ok 1 cm wystarczy.


Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut, najlepiej przykryte folią aby się nie spiekły za bardzo.


24 komentarze:

  1. Jak ja lubię szpinak, w takiej formie zjadłabym parę dokładek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że podoba Ci się forma podania.

      Usuń
  2. ostatnio robiłam bardzo podobne,są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne:) Mam kupione muszle do nadziania, zastanawiam się nad farszem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz szpinak to polecamy, całość pysznie się komponuje.

      Usuń
  4. Ciekawie wyglądają takie muszelki :) Nigdy podobnego dania nie jadłyśmy niestety.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas to nadrobić, danie jest proste do przygotowania i smaczne.

      Usuń
  5. Robiłam coś podobnego, ale ze szpinakiem i mięsem. Wersja z mozzarellą i fetą wydaje się bardzo ciekawa. Spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szpinakiem i mięsem jeszcze nie robiłyśmy. A jakie mięso dodajesz?

      Usuń
  6. Uwielbiam takie makaronowo-szpinakowe przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i smamcznie, idealna przystawka na domowe imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na imprezy też może być, u Nas były serwowane na obiad.

      Usuń
  8. Moje ulubione! :) Ślicznie wyglądją te muszelki :)

    OdpowiedzUsuń