środa, 11 marca 2015

Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi

Często potrzebujemy pomysłu na szybką słodkość, którą będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u Nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często i bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :)


Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi




SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki dżemu truskawkowego
8-10 truskawek kandyzowanych 
1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej 



PRZYGOTOWANIE: 

Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. 
Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. 
Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.


17 komentarzy:

  1. Uwielbiam truskawki kandyzowane. Pyszne buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na coś słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio kupiłam kiwi kandyzowane, z ciekawości i teraz nie mam pomysłu gdzie go użyć, myślicie że tu się może nadać?:)
    fajne ślimaczki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nadadzą się jak najbardziej :)) Polecamy i czekamy na info jak wyszły Twoje ślimaczki :))

      Usuń
  4. Pysznie :) U mnie dzisiaj podobne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pyszności! Cud, miód, malina.. :)
    Ukradłabym Wam choć jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) proszę się częstować ... chociaż przyznam, że one znikają ekspresowo

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. :) tak proste słodkości często są najlepsze ... polecamy

      Usuń