poniedziałek, 9 marca 2015

Poniedziałkowy "fit" - Batoniki owsiane z bananem i czarnym sezamem

Dziś zapraszamy na zdrową słodkość. Takie batoniki są świetną alternatywą dla słodkości sklepowych. 
Przepis ten znalazłam na  blogu u Ani, i od razu wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę. Przepis delikatnie zmodyfikowałam pod swój gust i muszę przyznać, że to połączenie bardzo mi odpowiada. Robiłam je już kilka razy i za drugim razem już z podwójnej porcji i na taką ilość właśnie od razu podaje Wam przepis. 

Batoniki owsiane z bananem i czarnym sezamem



SKŁADNIKI:

2 dojrzałe banany
150 g płatków owsianych
20 g nasion słonecznika
20 g czarnego sezamu
2 płaskie łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem.


 Dodajemy resztę składników czyli płatki, słonecznik, sezam i miód i dokładnie mieszamy całość.



Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy na niej batoniki z masy. 


Wychodzi z masy ok 10 średniej wielkości batoników.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy nim batoniki ok 25 - 30 minut, sprawdzając pod koniec aby nie spalić.




26 komentarzy:

  1. Super batoniki. Świetny przepis wart wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne!! I na pewno bardzo zdrowe ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Agnieszko, napewno dużo zdrowsze niż sklepowe.

      Usuń
  3. Z przyjemnością bym sobie pochrupała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy, przygotowuje się je ekspresowo więc możemy przygotować w każdej chwili.

      Usuń
  4. Jakie pyszne i zdrowe batoniki, aż chce się jeść i chrupać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj żebyś wiedziała, jedzenie tych batoników wciąga.

      Usuń
  5. Super pomysł! i łatwe wykonanie - to lubię ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł podpatrzyłyśmy u Ani, naprawdę warto spróbować.

      Usuń
  6. Jak się nie oprzeć takim fit batonikom... Ten czarny sezam kuuuusi :)
    Wymieńmy się! Wasze batoniki za nasze domowe ferero rocher xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, idziemy na ta zamianę. Waszym pysznościom też trudno się oprzeć.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dokładnie Magdaleno tak jak napisałaś, nie sposób się nie zgodzić.

      Usuń
  8. Super przepis, warto go posyłać dalej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, oryginalny przepis pochodzi od Ani, u Nas lekko zmodyfikowany puszczamy w świat bo warto spróbować!

      Usuń
  9. Łał, muszą być doskonałe! Zapisuję do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukaszu koniecznie wypróbuj, myślę że się nie zawiedziesz na tym przepisie!

      Usuń
  10. Mmmmm chrupnęłabym takiego batonika z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń