piątek, 13 marca 2015

Sałatka rybna z cytryną

Dziś u Nas prosta, ale jakże smaczna i aromatyczna sałatka z rybą z puszki. Z tą sałatką nie wiąże się żadna szczególna historia, została przygotowana tak po prostu na piątkową kolację i zasmakowała Nam bardzo dlatego dzielimy się przepisem.

Sałatka rybna z cytryną




Składniki:
2 jajka
sól, pieprz
1/2 puszki groszku konserwowego
zielona cebulka
1 cytryna
1 garść kiełków rzodkiewki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Do jajek dodajemy groszek, oraz posiekaną drobno zieloną cebulkę. Z puszki z rybą odlewamy nadmiar zalewy z oleju i przekładamy bez rozdrabniania do reszty składników. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy pieprzem. Dodajemy kiełki i mieszamy.




Do przygotowania sałatki wykorzystałam puszkę rybną firmy Graal. Co prawda sardynka tak jak i  ostatnio okazała się szprotem (sprattus sprattus), ale bardzo dobrym w smaku. W puszce rybki są w całości a nie rozdrobnione, a po otwarciu na wierzchu znajdziemy plasterek cytryny.



Pudełko jest bardzo eleganckie, jednak bardzo małe. Masa netto to 110 g, natomiast masa ryby w tym to 77 g. Jak dla mnie trochę za dużo oleju w puszce.
Rybki same w sobie bardzo mi smakowały i  w sałatce świetnie się sprawdziły. 




10 komentarzy: