środa, 5 listopada 2014

Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym

Pluszki to rosyjskie bułeczki drożdżowe, które można spotkać z różnymi nadzieniami. Ostatnimi czasy zauważyłam, że stały się one bardzo popularne i postanowiłam również je przygotować. Ich ciekawy kształt bardzo mi się spodobał i początkowo myślałam, że będą trudne do zrobienia, jednak nic bardziej mylnego. Możemy je przygotować z różnymi dodatkami, ja zrobiłam połowę bułeczek z makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser. 
Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki, który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM, razem z innymi ich produktami do przetestowania. 
Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu jest bardzo elastyczne i świetnie się je wyrabia i formuje, więc z pewnością wykorzystam jeszcze przepis na to ciasto do przygotowania bardziej wymagających wypieków drożdżowych.

Pluszki - rosyjskie bułeczki drożdżowe




 SKŁADNIKI (na 16 sztuk):

Na ciasto: 
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki majonezu kieleckiego
325 ml mleka
50 ml roztopionego masła
50 g cukru 
0,5 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży

Na nadzienie: 
suchy mak 
cukier 
roztopione masło
lub
krem kasztanowy

 PRZYGOTOWANIE:

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do nich mąkę, sól, majonez, resztę mleka, masło roztopione i ostudzone uprzednio.


 Wyrobić gładkie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 


Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić je na 16 części i odstawić na 5 minut. 


Po tym czasie rozwałkować każdą część na placuszek


 i posmarować go roztopionym masłem, 


posypać cukrem 


następnie posypać makiem.


Możemy wykorzystać dowolne nadzienie, posmarować placuszki dżemem, masą serową czy dowolnym kremem. 
U mnie połowa bułeczek była z makiem, a druga połowa z kremem kasztanowym.

Placuszek z nadzieniem zwijamy w rulonik.


Rulonik naciąć wzdłuż przez środek, nie przecinając do końca. 



Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie.



 Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut,


 po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.










Do przygotowania babeczek - bułeczek użyłam majonezu Kieleckiego - który dostałyśmy w paczce do przetestowania od WSP "SPOŁEM".


Ja myślę, że tego majonezu nie muszę nikomu przedstawiać ani reklamować, jest on dostępny praktycznie w każdym sklepie spożywczym i znany od lat. Dla mnie to jeden z moich ulubionych, jak nie ulubiony smak majonezu. Wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często, do sałatek, jajek i wędlin, a dziś udowadniam, że można go również wykorzystać do przygotowania słodkości.
Dziękujemy firmie WSP Społem za przesyłkę i możliwość przetestowania ich produktów.

34 komentarze:

  1. Pyszne bułeczki. Jeszcze ich nie robiłam :-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No Marzenko musisz nadrobić, myślę że Ci zasmakują.

      Usuń
  2. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie, z kremem kasztanowym jeszcze nie jadłam, fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne. Nadzienie to już kwestia wyboru tego co się lubi, ja kasztany mogłabym jeśc pod każdą postacią i ten krem mi się świetnie wkomponował w wypieki.

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelakie drożdżówki - nie jadłam jeszcze takich. Narobiłaś mi ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przygotowanie zatem takich bułeczek, są pyszne i ciekawie wyglądają

      Usuń
  5. o jaa... ale one wyglądają.. tyle maku <3 <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) Jeśli lubisz dużo maku polecamy przygotować takie bułeczki z masą makową.

      Usuń
  6. Bardzo fajne te bułeczki, nie robiłam jeszcze drożdżowego ciasta z dodatkiem majonezu, ciekawie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wychodzi bardzo smaczne. Poza tym jest elastyczne i fajnie się je wyrabia, myślę że to zasługa majonezu własnie.

      Usuń
  7. Naprawdę świetny przepis. Uwielbiam takie bułeczki pod każdą postacią. Koniecznie muszę zrobić kiedyś pluszki- mam nadzieję, że wyjdą mi takie ładne ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że przepis Ci się podoba! Z pewnością wyjdą ładne, ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a jakby co to w przepisie są zdjęcia praktycznie krok po kroku. Pozdrawiamy

      Usuń
  8. Bułeczki wyglądają idealnie, a ten krążek z drzewa - rewelacja! Od dawna mi się marzy, ale nie wiem, jak go skombinować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! A krążek z drzewa nie był łatwy do zdobycia, ale udało się. Warto mieć rodzinkę na wsi ;-)

      Usuń
  9. u Was też wizyta na Wschód;) pluszki to smak mojego dzieciństwa. Ciekawy pomysł w majonezem w cieście, no bo przecież to tak naprawdę olej i jajka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , ale dla Nas to podróż w nieznane. Majonez w tym cieście sprawdził się doskonale.

      Usuń
  10. Przepiękne te bułeczki, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kształt imponujący :D
    Słyszałam o tym jak bardzo zyskuje ciasto na dodaniu majonezu, ale sama nigdy nie miałam odwagi. Jednak majonez kojarzy mi się z jajkami na twardo i wielkanocną sałatką jarzynową ;]
    Ale taką bułeczką bym nie pogardziła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak majonezu nie jest wyczuwalny w tych bułeczkach, a ja mam wrażenie ze dzięki niemu ciasto było bardziej elastyczne i delikatniejsze.

      Usuń
  12. Cudowne bułeczki! I jaki ciekawy kształt ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham mak całym sercem (dzisiaj się zajadałam rogalami z nm) :) Z chęcią skosztowałabym wersji z kasztanami, bo ich nie jadłam, a słyszałam, że są grzechu warte.

    Jutro startuje u mnie KONKURS na który serdecznie Was zapraszam. Tym razem bez gotowania, bawimy się nieco inaczej, co nie znaczy że gorzej. A do wygrania będą bardzo fajne zestawy :) Odwiedzajcie mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kasztany uwielbiam i polecam, ale to wiadomo kwestia gustu. Dziękujemy za zaproszenie do udziału w konkursie. Pozdrawiamy!

      Usuń
  14. Piękne te bułeczki :)! A Kielecki Majonez uwielbiam i to od kilku lat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Ja też tego majonezu używam od dawna i naprawdę go lubię!

      Usuń