piątek, 10 października 2014

Leczo z bakłażanem

Jesień zapukała już do naszych drzwi i dookoła spadają liście z drzew. Mówi się że jesień ma wiele kolorów ale dostrzegam fakt że rządzą szarości. Chyba brak mi tej pięknej polskiej jesieni, która witała nas za moich dziecinnych lat. Kiedy słupki temperatury spadają dobrze jest posilić się rozgrzewającymi potrawkami. Dzisiaj wariacja klasycznego lecza gdyż zapraszamy na rozgrzewające leczo z dodatkiem bakłażana. 

Leczo z bakłażanem



SKŁADNIKI:

3 większe czerwone papryki
1 bakłażan
1 cebula
1 laska kiełbasy podwawelskiej
1 puszka pomidorów 
sól i pieprz
papryka  słodka mielona
papryka ostra mielona

 PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę.  Do garnka wkładamy paprykę, zalewamy wodą około 3-4 szklanki i gotujemy 10 minut soląc do smaku, po tym czasie dodajemy bakłażana i gotujemy około 15 minut. Pomidory blendujemy. Dodajemy do gotujących się warzyw. 
Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebule i podsmażamy całość do zarumienienia. Kiełbasę dodajemy do lecza. Doprawiamy do smaku paprykami i pieprzem.  Mieszamy. Zagotowujemy.



9 komentarzy:

  1. leczo uwielbiam !! z bakłażanem też już próbowałam, super połączenie :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się, że smakowało ...
      Zapraszamy do fotografowania potraw przygotowanych z naszych przepisów, wówczas umieszczamy je w kąciku czytelników :)

      Usuń
  3. :) miło czytać takie komentarze .... dla nas również pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo w zimę, syci i rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też dziś robiłam i wyszło pyszne, mimo, że tak ciepło za oknem, to i tak czuje się jesienny klimat!

    OdpowiedzUsuń