czwartek, 11 września 2014

Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach

Pasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą w pomidorach, którą przygotowywała moja mama. Myślę, że jest ona znana wielu osobom. Przygotowanie jej jest bardzo szybkie, a efekt zawsze smaczny. Pastę tę podałam z  Hebżykami, chlebkiem lnianym niepieczonym z dodatkiem pomidorów i bazylii, które były jedną z trzech wariacji smakowych otrzymanych przez Nas do przetestowania.

Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 



SKŁADNIKI:

120 g twarogu białego chudego
1 puszka makreli w  pomidorach
1 ząbek czosnku
szczypiorek
Pasta podana na habżykach.

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu. 
Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  Szczypiorek siekamy. 
Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem.




Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem. 


Jest to chleb lniany, niepieczony - żywy z nisko przetworzonych warzyw i siemienia lnianego. W 100% przygotowany z naturalnych składników o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika.



Skład chlebków jest świetny, z pewnością są bardzo zdrowe i znajdą wielu zwolenników, jednak my chcemy być obiektywne i  zgodnie stwierdziłyśmy że ich smak zupełnie Nam nie odpowiada. Czujemy się zobowiązane do spróbowania, przetestowania i zamieszczenia tego posta jednak my nie polecamy!


14 komentarzy:

  1. Czasem robię podobną pastę z tuńczykiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy wszelakie pasty :) Z tuńczykiem również smaczna :)

      Usuń
  2. Pasty z makreli to coś wspaniałego. Dokładnie taką pastę znienawidzoną w dzieciństwie teraz uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dobrze że już nie jest znienawidzona :)) Ja ja uwielbiam i polecam :))

      Usuń
  3. śniadanko pierwsza klasa :) uwielbiam takie szybkie, proste potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy mowa o śniadaniu to często liczy się czas .. a tu kilka chwil i jest pysznie :)

      Usuń
  4. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa-bardzo często wtedy jadałam takie pasty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wracać do smaku dzieciństwa a takich past zapewne jest wiele :)

      Usuń
  6. Uwielbiam taką pastę, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie wyglądają te chlebki tylko takie ciemne jadam, a twarożek to samo zdrowie, baaaardzo sycący mmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta bardzooo smaczna, a chlebki nie w naszych gustach smakowych jednak warto sprawdzić czy dla Ciebie nie są one tymi właściwymi :)

      Usuń